Byblos's books

Just another WordPress.com site

Rosszkedvünk tele

Steinbecktől mindenki mesterművet vár. Mesterművet, amely elgondolkodtat, magával ragad, lebilincsel, felkavar, nem hagy nyugodni. Várakozással veszel kezedbe egy Steinbeck könyvet. Elvárásaid vannak.

John Steinbeck: Rosszkedvünk tele

Aranytoll kötetek – Könyvmolyképző Kiadó

Ha ez nem így van, ha még  nem ismered fő művét, az Édentől Keletre című könyvet, hát nyugodtan kezdj a Rosszkedvünk tele regénnyel a Steinbeck műveivel való ismerkedést.

Cselekményleírást tartalmaz!

A regény középkorú hőse, Ethan látszólag boldog harmóniában él családjával, ám szenved attól a státusztól, ahová jutott. Kitörni azonban képtelen belőle. A körülmények összhangja és saját vívódásai azonban végül meghozzák gyümölcsüket, és néhány üzletpolitikai húzással sikerül a vagyonosodás útjára lépnie.

John Steinbeck hőse, Ethan azonban megbukik ezen az úton. Elsősorban saját maga lelkiismerete előtt. A Nobel-díjas író utolsó műve egyszerre hiteles társadalomábrázolás és sajátos önjellemzés is. Az író kemény ítéletet mond a meggazdagodás amerikai mítosza felett.

Steinbeck, a modern amerikai irodalom egyik csillaga régi ismerőse a magyar olvasóközönségnek, s most hosszú évek után a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából ismét kezünkbe vehetjük az immár új, igen tetszetős és minőségi kiadású regényt.

A szereplők tiszta karakterek, bár jóval kevésbé kidolgozottak, mint korábbi, ismertebb és elismertebb műveiben. A kisváros szürke, poros, amolyan  tizenkettő egy tucat amerikai kisváros. A cselekmény – cselekmény? -, a történések lágy folyása pedig hű képet fest egy amerikai kisváros embereiről és erkölcseiről, arról a légkörről, amelyben bűn szegénynek maradni.

De csak addig érzi rosszul magát Ethan, míg rá nem érez, a másik, a többiek gyengéire. Vajon miért fedi titok a kisváros polgárai sikeressé válásának útját? Vajon minden olyan szép, mint látszik külső szemlélő számára?

Ethan a szemünk láttára változik át semmitől vissza nem rettenő, senkit és semmit nem kímélő karakterré, miközben kifelé szinte mindenkivel szemben megőrzi a becsületes, sorsába beletörődő, azzal elégedett átlag amerikai polgár látszatát. Mindenkinek van vaj a füle mögött. Ezt jól tudja ő. S ezt jól ki is használja. Vajon sikerül elérnie minden célját? Sikerül megváltoztatnia, boldoggá tennie a maga, s családja életét?

Szóval, ha most ismerkedsz Steinbeckkel, akkor ez megfelelő könyv lehet számodra. Akkor íve lesz Steinbeck munkáinak, lentről haladhatsz felfelé, s remekművei fel fogják tenni számodra életművére a koronát. Ha már ismered Steinbecket korábbi művei révén, akkor a levert limbóléc esetét fogja jelenteni ez a könyv. Jóllehet éppúgy elégedetlen leszel, mint az irodalomkritikusok és más olvasók, akik erősen támadták a könyvet. Olyan nincs, hogy valaki mindig zseniális. De attól még szerethetjük.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2010
Fordító: Réz Ádám
Eredeti cím: The Winter of Our Discountent

Reklámok

2011/02/04 - Posted by | Könyvmolyképző | , , , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: