Byblos's books

Just another WordPress.com site

Többet ésszel

Hogy mi jár az ember fejében? …nos, ez titok. Még az előtt is, akinek a fejéről van szó. Az igazi fekete doboz nem más, mint az AGY. Inputok (érzések, benyomások, hatások, stb.)  áramlanak befelé, amelyeknek hatására ott benn történik valami előttünk ismeretlen, majd tapasztaljuk az outputokat, amit sokszor magunk sem értünk, mégha velünk történik is a dolog.  

Mark Mieras: Többet ésszel – Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla

Nyitott Könyvműhely

Minthogy szeretem a pszichológiai vonatkozású könyveket, ezért a nyitott Könyvműhely Psyche sorozatának 2010 végén megjelent legújabb kötete, Mark Mieras: Többet ésszel című könyve azonnal az érdeklődésem közponjába került. Ez a kötet azonban kevésbé pszichológiai jellegű, mint a sorozat többi kiadványa, hiszen az elmét, az agyat nem pusztán pszichológiai, hanem biológiai szempontból is vizsgálja. Miről is szól, hogyan hívogat a fülszöveg?

Hol rejtőzik a tudat? Hogyan működik az agy? Hogyan rendezi egységes világgá tapasztalatainkat?
Mely agyterületek felelősek a különböző érzésekért, gondolatokért, késztetésekért, vágyakért?

Az agy működésével legtöbbször csak a szellemi teljesítmény vagy az intelligenciaszint vonatkozásában szokás foglalkozni. Mark Mieras azonban nem áll meg ezen a ponton: felhívja a figyelmünket arra, hogy agyunk az élet szinte minden mozzanatában szerepet játszik. Magyarázatot ad többek között az olyan érzelmekre, mint a szerelem, az ambíció, az élvezet vagy a boldogság, illetve az olyan bosszantó dolgokra, mint a túlsúly, az időeltolódáshoz való alkalmazkodás, a feledékenység vagy a premenstruális szindróma. Megismerteti velünk a különböző élet-
szakaszokban, például a gyermek-, a serdülő- vagy az öregkorban végbemenő agyi változásokat.

Csak megerősíteni tudom a fülszövegben foglaltakat: “Ebben a könyvben minden elképzelhető dologról szó esik – és még annál is többről.”  Sok most már “hátam mögött” a könyvvel azt mondhatom, hogy a könyv alcíme – Minden, amit az agyunk tud, de mi nem tudjuk róla – tökéletesen kifejezi mindazt, amire az olvasó számíthat.

Amikor nekiláttam olvasni, eleinte nagyon nehezen boldogultam a kötettel; túl bonyolúltnak, töménynek találtam, túlságosan biológiai mechanizmusokra épülőnek éreztem.  Aztán történt valami. Egy valószínűleg nem véletlen bekövetkezett korai ébredés. E hajnali órákon pedig az addig lassan átrágott mintegy 140 oldalt követően kétszer egyhuzamban, rekordsebesség alatt lenyomtam a hátralévő 250 oldalt.  ( kb. 3 óra alatt a sűrűn teleírt oldalakat) Szóval faltam a könyvet, olvastatták magukat a fejezetek. A korábbiak is, csak akkor még nagyon erősen befolyásolt a megítélésben az erőteljes biológiai megközelítés. Aztán rájöttem, hogy nem kell vele foglalkoznom; nem kell tudnom, hogy melyik “alkatrész” mikor, hogyan, mely másik “kütyüvel” mit csinál, amikor én azt érzem, hogy fagyit kívánok, vagy olvasni akarok töménytelen munka közepette, stb. Úgyhogy innen már könnyedén ment minden.

Már korábban is olvastam kifejezettem elmével, aggyal foglalkozó könyveket, ám határozottan ettől kaptam a legtöbbet. Ebből tanultam a  legtöbbet. Nem csak a leírtakból, hanem mindazokból, amikre hivatkozik és magam is utánanéztem a neten. Az egyik legmarkánsabb ezek közül a dual-n-back memóriafejelsztő módszer

De említhetnék mást is, hisz kit ne foglalkoztatna, hogy mi az oka annak, ha pl. le akar szokni a dohányzásról (vagy másról), fogyni szeretne, s sokadik nekifutásra sem sikeredik, vagy miért taglóz le minket a stressz, miközben másokat felturbóz, netán miért nem tudunk kellően összpontosítani akkor, amikor tudjuk, hogy nem is lenne nehéz és sokat “nyerhetnénk” vele.

Sok-sok, a mindennapokban is gyakran felmerülő kérdésre megtalálható a válasz a könyvben. Arra persze ne gondolj, hogy akkor íme itt a használati utasítás magunkhoz – az agyunkhoz. Nem, erről nincs szó. De ha változtatni akarsz valamely szokásodon, meg akarsz változtatni valamit az életedben, akkor sok gondolatot, ötletet kaphatsz azáltal, hogy az agyban, mint fekete dobozban végbemenő folyamatok részletes bemutatását követőően témáról-témára összegzést is készít a szerző, amiben előremutató hasznos és használható infókat is átad az olvasónak arra az esetre, ha lépni szeretnél az adott területen. Szóval jó hírrel szolgál a könyv. Van remény. Az agy kortól nemtől, hovatartozástól függetlenül fejleszthető. Csak tenni kell érte. A könyv pedig ehhez segítséget nyújt.

A könyv egyébként nagyon olvasmányos, ami nem csoda, sőt elvárható, hisz maga a szerző nem biológus-pszichológus vagy hasonló, hanem újságíró, aki mintegy 10 éve kutatja az agy működését. 

Szóval, mondhatom, hogy ez az egyik legjobb könyv, amit a témában eddig olvastam. A kezdeti nyögvenyelős befogadás után, hirtelenjében kedvenccé lépett elő. 

Ismét csak a fülszövegből csenve, magam is azt mondom, hogy “akinek van egy csöppnyi esze, elolvassa!”

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Nyitott Könyvműhely
Kiadás éve: 2010
Fordító: Bérczes Tibor
Eredeti cím: Ben ik dat? Wat hersenondezoek vertelt over onszelf

Reklámok

2011/04/06 - Posted by | Nyitott Könyvműhely | , , , , , , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: