Byblos's books

Just another WordPress.com site

A mosoly

Mona Lisa mosolya a festmény megszületése óta borzolja a kedélyeket.  A mai napig nincs rá se tudományos, se egyéb válasz. Az azonban biztos, hogy ez a klasszikus ábrázolású nő az egyik legdrágább, hanem a legdrágább hölgy a világon.

Leonardo Da Vinci remekműve a Tericum Kiadó jóvoltából ezúttal könyv formájában ragadja el az érdeklődőt. Ne gondoljuk azonban, hogy „A mosoly” című regény képzőművészeti fejtegetésbe rántja magával az olvasót.

Donna Jo Napoli:  A mosoly

Donna Jo Napoli egy történet formájában próbálja elénk tárni, mi is lehet(ett) Mona Lisa, vagyis Monna Elisabetta mosolya hátterében.

Cselekményleírást tartalmaz!

Vajon ki lehetett az a nő, akit Leonardo da Vinci leghíresebb festménye, a Mona Lisa ábrázol?
A 15. századi Firenzében játszódó regény életre kelti a híres festményt. A történelmi pontossággal megírt és izgalmas részletekben bővelkedő történet a rejtélyes mosoly mögé bújt nő életét beszéli el. A tizenöt éves Monna Elisabetta, egy gazdag selyemhernyó-tenyésztő lánya gondtalanul él szülei házában. Szerelemről, házasságról ábrándozik, bár tudja, hogy az élet nem lesz kegyes hozzá, és ahhoz az emberhez kell majd feleségül mennie, akit a szülei választanak neki.
A család barátja, Leonardo da Vinci, akit Lisa elbűvöl a mosolyával, elviszi a Medici-palotába, ahol bemutatja az ifjú örökösnek, Giulianónak. A két fiatal között szerelem lobban, ám a sors elszakítja őket egymástól.

Ambivalens érzéseim vannak ezzel a történettel kapcsolatban. Lehetne egy jól megírt érzelmi hullámokat gerjesztő romantikus történet. Lehetne egy nagyszerűen és történelmi hűséggel feldolgozott történelmi könyv, amolyan „kosztümös” könyv. Lehetne életrajzi regény, tekintve, hogy mintegy évtizedes életszakaszt ölel fel Monna Elisabetta és a főbb szereplők életéből.

Bármelyik lehetne, és egyik sem. Kicsit úgy érzem, hogy sokat akart a szerző, mindet akarta. ..,. és egyik sem lett.

Miközben – utána olvasva a szerzőnek és szándékának – komoly kutatómunkát fektetett abba, hogy a Mediciek korát, e kor szereplőit és Leonardo Da Vincit is hűen tudja ábrázolni.

Nem tudom, hogy e kutatómunka részleges eredményességé okozta hiányérzetemet, vagy más? Például a szövegezés. Nekem túlon-túl egyszerű volt a megfogalmazás, váratlan és indokolatlannak tűnő ugrások voltak az időben, lényegtelennek tűnő láncszemek jelentették a kapcsot egyes jelenetek között, miközben fontos események (pl. szülő halála, esküvő, gyermek születése) mellékes jelenetekké törpültek.

Sokat gondolkodtam a könyvön.

Míg olvastam, az volt az érzésem, hogy még nem kiforrott az írónő stílusa. Aztán pedig azt láttam, hogy egy több évtizedes írói múltra visszatekintő, számos kiadott könyvvel bíró írónővel van dolgom, aki egész életében gyerekeknek és fiataloknak (kb. 6-16 éveseknek) írt könyveket.

Lehet, hogy ez a magyarázat?

Nem tudom, hogyan kell gyerekeknek írni. Nem emlékszem már arra, hogy mennyire kell leegyszerűsíteni egy gyermek számára a mondat- és történetszerkesztésen keresztül a mondanivalót. Ha ennyire élesen más stílust igényel egy igazán jó ifjúsági regény, mint a nagyobbaknak szóló könyvek, akkor ok. Már nem tartozok e könyv célközönségébe, törvényszerű és szükségszerű, hogy elégedetlen legyek. Ha nem, akkor valahol gond van e könyv születése körül….

Mindezek ellenére természetesen kíváncsian vártam, hogy fellebben-e a fátyol Mona Lisa mosolyának mítoszáról?

Nem lebben fel.

Persze nekem is, mint jól lehet, sokan másoknak is van elképzelésük arról, hogy milyen lehetett az a hölgy, akiről Da Vinci mintázta a festményt.

Én nem tudom elképzelni, hogy egy olyan hölgy lett volna, mint a történetbeli Monna Elisabetta. Szeretném, ha legalább az bebizonyosodna, hogy nem ilyen volt. Iszonyatosan antipatikusnak találtam a leányzót.

Összességében azonban azt mondhatom, hogy egy érdekes történetben és sok-sok jelenetben lehet része annak, aki kezébe veszi „A mosoly”-t. Aki szereti a „kosztümös történeteket”, azoknak pedig kötelező olvasmány. Én azonban nem érzem eléggé kidolgozottnak a történetet, hogy méltó lehessen Da Vinci zsenialitásához és a Mona Lisa nagyszerűségéhez.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Tericum Kiadó
Kiadás éve: 2010
Fordító: G. Szilágyi Zsófia
Eredeti cím: The Smile

Reklámok

2011/06/21 - Posted by | Tericum | , , , , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: