Byblos's books

Just another WordPress.com site

Mass Effect – Felismerés

A Fellegvár Tanácsa égisze alatt tucatnyi faj egyesül egy közös irányítás alatt. … és ki az uralkodó? Vajon mi?

Jó. … és tényleg jó; érdekes és magával ragadó a történet.

Drew Karpyshyn: Mass Effect – Felismerés

Tuan kiadó

Csak nagyon röviden a könyvről:  Jó. … és tényleg jó.

Ez csak a story-ra értendő, mert sajnos ez nem mondható el a szedésről. Azt is tudnám egyszavas jelzővel illetni (na jó, csak szépen) pl. siralmas, vagy rettenetes, stb. Ennyi hibát talán még soha nem láttam egyetlen egy irományban sem, kivéve az általános iskolai magyar nyelv és irodalom dolgozataimban. Ha nem lett volna tényleg érdekes és magával ragadó a történet, akkor kb. 30 oldal után leteszem a könyvet. No, de hagyjuk.

Maga a könyv megér egy-két misét.

Örömmel közlöm, hogy nem vagyunk egyedül.

A Fellegvár Tanácsa égisze alatt tucatnyi faj egyesül egy közös irányítás alatt.  Annak viszont már kevésbé örülök, hogy egyáltalán nem mi (emberek) vagyunk a vezető faj.

És ki az, aki előnyt akar szerezni a többi fajjal szemben illegális módon? Hát az ember!

Ez adja a könyv alapját is.

Mármint egy támadás a Sidon bolygón lévő emberi kutatóbázis ellen. Először meghalnak a kutatók, aztán meghalnak a támadók, mert jön David Anderson parancsnok, a háborús hős. Csak éppen eltűnik valami és valaki. Valami, ami nem emberi és még csak a galaxis többi fajához sem kapcsolható. Egy tárgy, melyet a Protheánok-nak nevezett réges-régen kihalt faj csúcstechnológiájával készítettek. Egyébként nem lenne nagy gáz, mert szinte minden más technológiai újítást is tőlük vettek, de sajnos ez a mesterséges intelligencia kialakításával kapcsolatos, melynek kutatása tilos. Hát ez van, ilyen az ember és még legalább egy faj képviselője, de lesznek még többen is, csak várjuk ki a végét.

Dr. Qian dolgozott az MI projekten és rettentően okosnak bizonyult. Egyik munkatársát gyanúsítják a támadásban való közreműködéssel. Ő Kahlee Sanders, a csinos tudósnő. Elég hamar kiderül, hogy nem ő  a hunyó, bár ez nem érdekli Saren-t a Turián fantomot (rendcsinálás a feladata), és még kevésbé érdekli Skarr-t a Krogan fejvadászt, akit utána küldenek. Szerencséjére Anderson parancsnok talál rá elsőként, aki nyomozást folytat az ügyben. Egymást segítve bogozzák ki a rejtélyes szálakat és küzdenek meg a felmerülő nehézségekkel.

Ez a kellemes történet egy képzelt jövőben játszódik temérdek faj részvételével. Nekem nagyon tetszett a történet és szívesen megnézném filmformátumban is, mert a leírt környezet, a szereplők, a cselekmények egy igen látványos mozit eredményeznének.

Ami a fenti hibákon kívül nagyon zavart az a legtöbb embernek problémát sem okozott volna, de én már csak ilyen vagyok. Osztottam szoroztam, de nekem sehogy se jött ki a

fénysebesség x 50=15 millió km/h. Mert ugyebár a km/s nem egyenlő a km/h-val, potom 3600-szoros a differencia. Apró hiba, de ez zavart leginkább. Úgy gondolom, hogy ha pl. az idő, a sebesség, hossz mértékegységeit megtartjuk, akkor egy olyan etalont, mint a fénysebesség használjunk pontosan.

De hagyjuk ezt is. Ezt csak mérgemben írtam. Mérges voltam, mert a hibákkal elromlott az összkép.

Ha félreteszem a hibákat, akkor egyszerűen annyit mondok, hogy hajrá, kezdjétek el olvasni a könyvet.  

Mr. X

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt érhető el.

Kiadó: Tuan Kiadó
Kiadás éve: 2011

Reklámok

2011/07/02 - Posted by | Tuan Kiadó | , , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: