Byblos's books

Just another WordPress.com site

Tim Archer tündöklése és bukása

Vallás, misztikum, túlvilág, nő, s mindez egy sci-fi-ben! Hinni? De kinek, kiben? … és meddig? … és miért? Megannyi kérdés, mely akár minket is foglalkoztathatna. Itt, a jelenben, … és itt a valóságban.

Philip K Dick: Timothy  Archer lélekvándorlása

(The Transmigration of Timothy Archer)

Agave Könyvek

Bár a könyv borítóján a Rolling Stone magazin idézete arról szól, hogy PKD a világegyetem egyik legjobb sci-fi írója, amit nem kétlek, de úgy érzem, hogy ennek a könyvnek nem túl sok köze van a sci-fi-hez. Korábban olvasott könyveiben olyan szinten rugaszkodott el a valóságtól, hogy akkor se hinném el, hogy a leírt dolgok létezhetnének, ha mellettem állnának a 32-es busz megállójában.

Ebben a könyvben viszont a fantasztikumot nem igazán találom, a tudomány is inkább csak a valláshoz kötődik. Annak nagyon örülnék, ha valaki felvilágosítana, hogy mitől sci-fi ez a könyv. Gyanítom nem elég hozzá az, hogy az író a sci-fi világbajnoka.

Kezembe véve a könyvet rögtön fogadtam magammal, hogy mikor fog a PKD-nél oly gyakori skizofrénia, elmebaj, isten és egyéb elmélkedései megjelenni a könyvben. Az istent azonnal elbuktam (csendben reménykedtem, hogy nem lesz szereplője a könyvnek), mivel Tim Archer az episzkopális egyház püspöke. Az „elmebaj”, vagy inkább sérült elmével kapcsolatos első jelenés a 35. oldalon villan fel. Gratulálok PKD, elég jól bírtad. Szerencsére ez a vonal annyira most nem erős, mint más regényeiben.

Maga a sztori teljesen átlagos: püspök, fia, menye, szeretője, fia, isten, lét, oda-vissza, megkeverve, pepitában. Ha eltekintek azon részektől, ahol a lét kérdéseit boncolgatja a szerző, azt mondom, hogy tetszett a könyv. Mindenesetre tempósan, könnyedén végig lehet olvasni. Úgy tudnám igazából jellemezni, hogy ez is meg volt, nem hagy bennem nagy nyomot, de a polcomra azért kiteszem.

Teszem azért is, mert bár eddig nem mindegyik könyve tetszett Dick-nek „sajnos” tényleg függő lettem. Ha egy új kiadás érkezik, nem kérdezem a címét, a lényeg, hogy Dick a szerző és akkor jöhet.

Ezzel a könyvvel sem tudta elvenni a kedvem a szerző, hogy őt olvassam.

A sztori röviden, és úgy, ahogy három hét (vagy hat, nem emlékszem már) távlatából emlékszem rá.

Tim püspök mindent tud a vallásról, sőt még terjeszti is a hitet. Minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy kövessék hívei. De sajnálatos dolog történik, meghal a fia (öngyi lett). Ettől a ponttól kezdve bár ezt Tim nem érzi, de szépen lassan gurul lefelé a lejtőn. Összeismerkedik a menye egyik barátnőjével, akit az egyház pénzén kitart, amit ugyebár nem szabadna. Ezzel elkezdődik a püspök megállíthatatlan zuhanása a végzete felé. Megszállottan kutat a vallás eredete, jézus és az ősi dokumentumok kapcsolata után és rájön, hogy amiben eddig hitt, tévedésen alapul. Kifordul a világa a négy sarkából. Nem tudja miben higgyen, nem tudja kinek higgyen. Halott fia túlvilági jelzéseire figyel fel, jósnőhöz jár és szépen lassan tönkreteszi azt, amit hosszú évek nehéz munkájával felépített. A vég egyre közeledik. A barátnője meghal. És bár úgy látszik, hogy ez észre téríti, a józansága csak átmeneti és még sebesebben közeledik a végzete. Hogy mi lesz vele? Ki tudja? Talán hitében vagy anélkül éri el végzete.

Nos. Mivel kételkedtem a mű sci-fi mivoltában így utána néztem. Íme: „A sci-fi vagy más néven tudományos-fantasztikus mű olyan művészeti (irodalmi, film stb.) alkotás, mely legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudomány(ok)nak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be.” Ez alapján ez a könyv megfelel ennek a leírásnak. Viszont számomra felejtős. Ez tipikusan olyan, amire azt mondom, hogy „Nem rossz, de a jó nem ilyen.”

A regény egyébként Dick utolsó műve, melynek megjelenését már nem érhette meg.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

 

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2011

Reklámok

2011/10/07 - Posted by | Agave Kiadó | , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: