Byblos's books

Just another WordPress.com site

Hideg nyomon

Egy gyermek eltűnésének hírére még a legérzéketlenebb ember gyomra is összerándul. Ha viszont még nagyobb sokkot jelen a megtalálása és az azt követően várható események bekövetkezte, az az ember igazságosságba és tisztességbe, racionális értékítéletébe vetett hitét rázza meg. Alapjaiban.

Dennis Lehane: Hideg Nyomon

Agave Könyvek

Cselekményleírást tartalmaz!

Amerikában naponta több ezer gyermek tűnik el, és egy részük soha nem kerül elő. Elnyeli őket a föld, mintha meg sem születtek volna. A négyéves Amanda McCreadyt egy meleg, nyári éjszakán rabolják el a saját ágyából. A sajtó éjjel-nappal a lány eltűnésével foglalkozik, és a teljes bostoni rendőrség őt keresi, mégsem lelik nyomát. Amanda nagynénje Patrick Kenzie-t és Angela Gennarót, a két magánnyomozót fogadja fel, hogy segítsenek, kiknek nyomozása drogüzérek, pedofilok és könyörtelen gyilkosok világába vezet, ahol nem csak szembesülniük kell mindazzal a borzalommal, amit a felnőttek az ártatlanokkal szemben elkövethetnek, hanem felszínre kerülnek saját, ellentmondásos érzéseik is arról, mi helyes és mi helytelen.

A bűn betolakodása rendezte át alapvetően az emberi viszonyokat.  De mi a bűn?

Nincsen sem bűn, sem büntetés törvény nélkül – szól az egyik regula.

„Minden igazságtalanság (jogtalanság) bűn.” (I.János 5:17)

… a bűn leprája – Jézus szavai szerint – nemcsak a testet ölik meg, hanem a lelket is.

… és még rengetek bűnnel kapcsolatos idézet közül válogathatnák, amely Lehane magyar kiadásban megjelent legújabb művéhez, a Hideg nyomon c. regényhez illeszkedő lenne.

Nem tudom, hogy “odabenn”, a rácsok mögött hogyan rangsorolják a bűnöket, az elítéltek által elkövetett bűncselekményeket, mégis úgy érzem, a legmegátalkodottabbak azok  lehetnek még a bebörtönzöttek szemében is, akik gyermekek ellen követik el tetteiket.

Dennis Lehane regényéből egy csokorra valót kaphatunk a gyermekek ellen elkövethető bűnökből.  A  legkegyetlenebbekből is, amelyekben aztán nincs már kit megmenteni, és azokból is, ahol akár még megkönnyebbülés, mosoly is zárhatja a történetet.

Zárhatja? Vagy inkább zárhatná?

Nos, ezt a kérdést már csak egyedi eseteket tekintve lehet megválaszolni.

Hisz’ biztos, hogy minden esetben jó az a gyermeknek, ha megtalálják és visszakerülhet az övéihez?

S ha erre a kérdésre nem egyértelmű és azonnali igen a válaszunk, s a gyermek még él, boldogan és szeretetben, akkor ki is az, aki bűnt követ el? Az, akinek joga van a gyerekhez, vagy az, akinek bár nincs joga hozzá, s jog szerint bűn, amit tesz, a gyermeknek viszont határozottan jobb?

Amanda McCready után hosszú hónapokon át nyomoztak.  A rendőrök, s a rendőrökkel karöltve, majd önállóan is a fiatal nyomozópáros, Kenzie & Gennaro. Meglepően együttműködőek, sőt, mintha nem is ők, hanem a rendőrök irányítanák az eseményeket. Hiába. Minden erőfeszítés eredménytelen.

Folyamatosan tanúi lehetünk kedvenc nyomozóink lelkitusájának, az ész és az értelem csatájának,  hogy menni kell, előre, mindaddig, amíg az élettelen testet meg nem találják. Még  akkor is, ha vajmi kevés az esélye a sikernek. Egészen addig  “menetelnek”, amíg olyan elágazáshoz nem vezeti őket  ez a  “csata”, ahol a jogszerűség  és az érzelem, értelem már nem haladhat tovább egy és ugyanazon úton. Már nem pusztán Amanda megtalálása a tét, hanem morális kérdésekkel is meg kell küzdeniük. Vajon jó-e Amadának, ha megtalálják? Vajon joguk van-e ahhoz, hogy beavatkozzanak a sors rejtelmes útjainak alakulásába? Vajon annak tesznek-e jót, aki megérdemli, hogy jót tegyenek vele? Vajon van-e közös metszéspontja a jogszerű és az ésszerű döntésnek? S vajon tudunk-e azonosulni, együtt tudunk-e élni azzal  a döntéssel, amelyet helyesnek vélünk? Ők döntöttek. De már csak a folytatásban derülhet ki, hogy ez a döntés milyen hatással lesz rájuk, kettejükre.  Te, hogyan döntenél?

Lehane úgy ír, hogy a legszörnyűbb tett minden apró rejtelmébe berántja az olvasót, aki borzong, viszolyog, maga is megrémül, mintha csak ő is a helyszínen lenne a szereplőkkel, ám mégis, mindeközben a legkényesebb  gyomor számára is befogadható az írás. A karakterek szépen kidolgozottak, éppúgy, mint a korábbi Kenzie & Gennaro történetekben. Az alvilági keményfiúk nem is olyan kemények, a gonoszak kegyetlenebbek az épp ésszel kigondolható legkegyetlenebb gonoszoknál. A bűnösök ha szerethetőkké nem is, de mindenképpen emberiessé válnak, miközben még szívből utálod őket a megelőző jelenetekben.

Dennis Lehane e felejthetetlen regényéből – ugyanezen címmel – Ben Affleck készített többszörös díjnyertes filmet 2007-ben, nagyszerű szereposztással. A film is remek, éjszakát betöltő program lehet.

Ám ha ennél kicsit több időt is rá tudsz szánni a történetre, csakis a  könyvet javaslom. Nagyon jól megírt fordulatos, érdekes és izgalmas történet. S ha a filmet csak a könyv elolvasása után nézed meg, tapasztalni fogod, hogy bármennyire is jól sikerült a film, a könyvhöz képest csak középszerű.

Kiváló olvasmány, kiváló magyar kiadás!

Csak így tovább Agave!

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2011
Fordító: Huszár András

Reklámok

2011/10/25 - Posted by | Agave Kiadó | , , , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: