Byblos's books

Just another WordPress.com site

A Korona hatalma

Egy ízzig-vérig magyarsággal túlfűtött, idézetekkel, szófordulatokkal teletűzdelt iromány, melyben a korona megtalálásának a ténye csak részletkérdés. Mert még mindig igaz, hogy „a magyarok (plazma)nyilaitól ments meg uram minket”.

Harrison Fawcett (Fonyódi Tibor): A korona hatalma

Tuan Kiadó

No nézd már! VI. von Anstetten – a démoncsászár – már megint itt van és hogy-hogy nem (de igen), nem berillium-achát, hanem berillium-gyémánt trónja van. Úgy látszik lecserélte. Az achát az nem gyémánt. Mi történt?

Szeretem a következetes dolgokat. Fordítanom kell rajta, mert A démoncsászár fejvadászai c. könyv későbbi keltezésű (berillium-achát), de korábban olvastam, így a gyémánt lett achát-ra cserélve. Biztosan fogyóban volt a pénzmagja szegény Démoncsászárnak és be kellett érnie holmi féldrágakővel.

Megátkozott bolond világ – Furcsállom, hogy ez a bevezető önálló novellaként szerepelt korábban és most egy kötetben olvashatjuk A korona hatalma-val. Azért gondolom, mert szerintem tökéletes bevezetője a regénynek, és akár a részének is lehetne tekinteni. Mivel átkozottul jól tűröm a „hülyeségeket” nem dobtam ki az ablakon a kis bevezető közben a könyvet. Csak ilyen és ehhez hasonló dolgokkal van tele: madzsarok, turáni nép, turáni űrhajó – Erdély aranykora névvel, Deél-Ősi Fekete Enikő a turáni plazmaíjászok vezetője stb., stb. … És ennél még kacifántosabb a folytatás.

A bevezetőben nem más történik, mint egy merénylet a Turáni Főtáltos ellen és nem is akárhol. A démoncsászár, IV. von Anstetten császár űrkastélyában, ahová megbeszélésre érkezett a Főtáltos. De „sajnos” nem volt valami sikeres a merénylő, mert Brett Shaw ezredes nagyot alkotott. És ezzel meg is kezdődik egy furcsa és izgalmakban bővelkedő kutatás a Magyar Szent Korona után.

A korona hatalma – Most, hogy tudjuk Brett Shaw ezredes milyen megbízást kapott, nincs más dolgunk, mint végignézni, hogyan jut el céljáig. Mert az teljesen biztos, hogy ő és vezetése alatt kis csapata nem áll le, amíg a dolgok végére nem ér és meg nem találja azt, ami már közel 300 éve „elveszett”, a Szent Koronát, ami a megfelelő kézben olyan hatalmas, misztikus fegyver, amiért bármilyen áldozatra képesek a szembenálló felek.

Leírni, hogy mi történt a keresés közben? Szinte lehetetlen. Olyan változatos és pörgős kalandokban van részük a szereplőknek és általuk az olvasónak is, hogy ha kötelező olvasmány lenne a suliban és olvasónaplót kellene írni róla, akkor 10 oldalanként adnák fel leckének. Ebben a blogban sem lehet teljesen bemutatni a könyvet, csak ízelítőt adni belőle.

Kezdetben vala a Swarm bolygón Rogerius atya, a Domonkos-rendi szerzetes, Koronakutató, akiért elmennek a pacalzabáló kutyafejűek (ezek lennénk mi a 27. századi magyarok) Lauder Stenonis OPOS nagymester vezetésével, hogy megszerezzék a Korona részét képező liliomos keresztet és ezzel előnyhöz jussanak a Lazlo törzshöz tartozó Ajtony, turáni főtáltossal szemben. A szegény szerzetest elrabolják és a Barkóczy klán zászlóshajójára, a Székely Dózsa György csillagrombolóra viszik.

Rogerius mindig érezte, hogy nem szokványos gyerek, majd felnőtt. Látomásai vannak ,és egy cél lebeg előtte, minél többet tudni a Szent Koronáról. Nem tudja honnan származik és valójában ki ő és azt se tudja merre tart, de egy biztos, beleszeret Barkóczyné Tengerfehérvár Klára kisebbik lányába. Ez nem kevés galibát okoz neki, mert a lányt nem neki szánják. Hogy kinek a szerencséjére, nem tudom, de a lány szökni akar apja és leendő férje elől és épp Rogeriusba szalad, aki szerelemittas állapotában bármit megtesz, csakhogy a lánnyal legyen. Jó taktikának bizonyult, mivel az átélt izgalmak közepette össze is melegszenek.

A szökevényekre rástartol az OPOS és még az Űrtemplomos Lovagrend is Francois Rochefort lovag vezetésével a De pacem Domine fedélzetén, aki nem átallja bevetni a végső harc során a szent hermafroditát, hogy ő legyen az első a kiborgpápa mellett. De erre nagyon ráb….ott, mert még idejében jött a Székely Dózsa György csillagromboló vezetésével a Barkóczy flotta, kinek vezetője még időben félretette magyaros sértődöttségét és Pannónia megmentéséért beállt a sorba.

Agymenés. Hogy volt képes az író a 27. századdal összevegyíteni az ősmagyar hitet, a Szent Korona történetét, okkult tudományokat, táltosokat, lovagokat, vallást. És mégis szép kerek az egész. Mire a könyv végére értem kezdeti haragom elpárolgott és már hiányzik is a Főtáltos, Tündér Ilona, Pannónia, a Barkóczy Klán, Deél-Ősi Fekete Enikő a plazmaíjászokkal és még sokan mások.

Sokat tanultam olvasás közben. Személy szerint, nekem nagyon távoli volt az ősi magyarok vallása, történelme, szokásaik, de ebből a könyvből kicsit erőszakosan, de mindenesetre szórakoztatóan jutottam kellő ismeretanyaghoz. A Szent Koronával kapcsolatosan pedig érdekes felvetéseket és különböző értelmezéseket olvashattam. Köszönöm Fonyódi Tibornak, hogy betekintést nyújtott a Magyar Szent Korona történetébe és nem utolsó sorban a magyarság történetébe.

Nagyon szemléletesen fogalmazza meg az író a magyarokkal, a magyar mentalitással kapcsolatos észrevételeit. Már csak ezért is érdemes végigolvasni a könyvet. Nem durván, de teljesen jól rávilágít a hibáinkra és a történelem folyamán elkövetett hibáinkra, mely sokszor a magyar virtussal, kivagyisággal és a csak-azért-is felfogással kapcsolatos. Ilyenek voltunk, vagyunk és valószínűleg leszünk is. Még jó, hogy a Barkóczy klán vezére képes volt felismerni ezen mentalitás mögötti veszélyeket és megmentette a magyarságot a pusztulástól, akik még a rettegett II. von Anstetten császár seregét is megfutamították.

Ez a regény egy ízzig-vérig magyarsággal túlfűtött, idézetekkel, szófordulatokkal teletűzdelt iromány, melyben annak ténye, hogy Brett Shaw megtalálja a koronát, már csak részletkérdés. Mert még mindig igaz, hogy „a magyarok (plazma)nyilaitól ments meg uram minket”.

„Odahajoltam Enikőhöz. – Igazán megdicsérhetne, hogy huszonnégy óra alatt megtanultam magyarul, a „betyár hétszentségit” neki!

Rám sem bagózott, úgy mondta: – Volék sirolm tudotlon. Sirolmol sepedik. Buol oszuk, epedek…

Érti, amit mondok, Mr. Shaw? Ugye, nem érti? Ebben az esetben kezdje elölről a tanulást. Ezt a nőt vagy megölöm, vagy belészeretek!”

Jó cucc. Olvassátok rogyásig.

… és még valami. De az már külön posztban. 🙂

Mr. X.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Tuan Kiadó
Kiadás éve: 2011

Reklámok

2011/11/21 - Posted by | Tuan Kiadó | , , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: