Byblos's books

Just another WordPress.com site

Megszentelt életek

Amikor minden rosszra fordul, amikor már elviselhetetlen a teher, mely a lelkedet nyomja, amikor már nem te irányítod az életed, amikor mások rendelkeznek felőled; amikor az erősek nagyon erősek, s a gyengék nagyon gyengék…

Kenzie & Gennaro új szituációba kerül, s maguk is tapasztalják, hogy amit kiderítenek, az sem úgy van, ahogyan látszik…

Dennis Lehane: Megszentelt életek

Agave Könyvek

A balesetben elhunyt anyját és haldokló apját gyászoló Desiree Stone-nak három hete veszett nyoma – és vele együtt eltűnt az első magánnyomozó is, akit Desiree apja felbérelt lánya felkutatására. Amikor aztán a haldokló milliárdos felfogadja a két bostoni magánnyomozót, Patrick Kenzie-t és Angela Gennarót, hogy folytassák a lánya keresését, a detektívpáros hamar rájön, hogy ezúttal semmi nem az, aminek látszik. Patrick és Angie végigjárják Boston szélfútta utcáit és Florida napsütötte tengerpartját, hogy megtaláljanak egy nőt és egy férfit, akik lehetnek szentek vagy bűnösök; akik áldozattá válhattak, vagy épp áldozatokat szedhettek; akik talán még élnek, talán már halottak. És minél inkább a dolgok mélyére ás a két nyomozó, minél sötétebb és rémisztőbb világba vezeti őket a féligazságok és korrupció ösvénye, annál bizonyosabbá válik, hogy ebben az ügyben bármely meggondolatlan lépésük az utolsó lehet.

Amikor olvasni kezdtem a történetet, Kenzie és Gennaro szimpatizáns létem ellenére hamar eljutottam arra a pontra, hogy ez a sztori lehet, hogy nem is érdekel engem, mivel nem igazán szeretem a “szektás”, “agymosó csoportosulásos” sztorikat.

De azért olvastam tovább. Olvastam, mert dolgozott bennem, hogy Kenzie & Gennaro nem szokott szimpla ügyekbe keveredni, ráadásul ott nincs  is szükség az ő szakértelmükre, ahol már a történet elején eljutnak arra a pontra, hogy na, ez az a hely, ahol nyoma veszett a főhősnek, s minthogy szektákból élve nem szokás távozni az agymosottaknak, akkor már biztos csak pár oldal van hátra.

Oké, de van még 200 oldal!

S minthogy Kenzie & Gennaro nem szokott szimpla ügyekbe keveredni, s biztosan nem jegyzetfüzet gyanánt fűzték bele azt a plusz 200 oldalt a könyvbe, a kíváncsiság  hajtott. Aztán pedig ahogy haladtam a történettel, szépen kirajzolódott, hogy ami akár önálló sztori is lehetett volna  – az első kb. 80 oldal – az még egy fejezetnyire sem elég.

Haladtunk térben és időben, s a történetbeli szereplők egyre-másra alakultak át. A jókból rosszak lettek, a rosszakról kiderült, hogy ők nem is igazán rosszak azokhoz képest, akikről azt hittük, hogy ők  a jók, a holtnak hittből élő lett, s persze volt, aki élőből lett holt.

A kegyetlenség, a számítás ipari méreteket ölt, s már-már úgy tűnik, hogy Kenzie és Gennaro is csak sakkfigura azon a sakktáblán, amit megbízójuk tart a felügyelete alatt, s amelyen még a hatóságok is max. a parasztok szerepét tölthetik be.

… és bár Kenzie és Gennaro tisztában van vele, hogy munkájuk nem a hót’ unalom és életbiztosítás mediterrán egyvelege, akkor azért megáll az ütő az emberben, amikor a “szerződéses üldözőből” hirtelen vádlott  lesz, s olybá tűnik, hogy az igazság valahol nagyon odaát van, s ideát nincs élő ember, aki ennek kiderültét elő tudná segíteni.

Aztán amikor már sokadjára csavarodik a történet, már hasztalannak tűnik átgondolni olvasóként, hogy ki is az ellenség és ki a barát, (ha van egyáltalán), tényleg szimpátiára érdemes-e az a szereplő, akivel eddig szimpatizáltunk, vagy sem, s vajon Kenzie és Gennaro mikor tesz jobbat a szereplőkkel és egy kicsit a világgal is, ha eleget tesznek a megbízásuknak vagy ha nem.  Egy újabb világháború legyen vagy jobb lesz “csak” egy világméretű ebola?

Ennél a történetnél fokozottan igaz, hogy semmi és senki sem az, aminek látszik, igaz ez a sztori most nem is akarja mélyenszántó és elgondolkodtató töprengésbe rántani az olvasót.

Bár számomra nem ez Lehane legjobbnak tartott Kenzie & Gennaro sztorija, bátran ajánlom a K&G fanoknak és mindazoknak, akik szeretik az izgalmas történeteket. A Megszentelt életek egy fordulatokban bővelkedő krimi, amit talán még 3 vagy tán még 4 az 1-ben szlogennel is marketizálhatnának, annyi “élményt” kap az olvasó. Mindazonáltal a fordulatok ellenére jól követhető, jól megírt – és jól fordított – könnyed szórakozást jelent annak, aki bizalmat szavaz ennek a könyvnek.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2009
Fordító: Huszár András

Reklámok

2012/01/24 - Posted by | Agave Kiadó

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: