Byblos's books

Just another WordPress.com site

Anyag

Rögtön a cím hallatán egy régi mondás jutott eszembe, melyet egy kedves ismerősöm mondott mindig és én is átvettem tőle: „Itt az anyag, ne légy hanyag. ”

Iain M. Banks: ANYAG

Agave Kiadó
És igen! Megkaptam és elolvastam. Utólag azt mondom megérte, bár közben voltak olyan hangok, melyek azt suttogták hagyd a fenébe ezt a könyvet.
Szövevényes és helyenként számomra érthetetlen volt a történet az elején, de a végére kitisztult minden. Egyedül az zavart az egészben, hogy a „címet” nem találtam benne. Bevallom nem kevés időbe telt mire rájöttem (és ez szerencsére még a könyv olvasása közben történt) mire is utal az író a címmel. Úgyhogy a fenti mondáshoz híven nem is voltam hanyag.
A regény az elején, ahogy az illik, több szálon fut. Nem érzünk a történetek között szoros kapcsot, már ha egy két közös szereplő azt jelent. Az események forgatagában hagymahéjként válnak le az összefüggéseket elhomályosító rétegek. A szóhasználat nem véletlen, hiszen a történet nagy része egy hagymabolygón játszódik és róla is szól. Hogy ez mi? Az én kis realista felfogásommal, ahol még mindig a Newton-i alaptörvények és Einstein elméletei mondják meg hogyan működik a világ felfoghatatlan teremtményei (rengeteg van belőlük) egy szuperfejlett társadalomnak, melyek már kihaltak. Sőt még azok is kihaltak, akik arra törekedtek, hogy ezeket elpusztítsák. De lehet, hogy mégsem pusztult ki mindenki?
A társadalom (vagy inkább egymással együtt élő, különös társadalmat alkotó fajok) rétegződése is hasonlatos a hagymabolygóhoz. Egymás felett álló rétegek, melyek csak annyit engednek magukból láttatni, amennyit alulról látni lehet. Minél lejjebb hatolunk, annál „sötétebb” van és kevesebbet látunk a felettünk elterülő világegyetemből. Vannak, akik képesek ebből kitörni, vannak akik elpusztulnak és vannak, akik a számukra engedélyezett mesterséges fejlődési pályán élik le életüket.
A regényt csupán fantasztikus jelzővel illetném. A tudományost (korábbi PKD: Timothy  Archer lélekvándorlása című könyvről kelt írásomban a pontos leírása olvasható a sci-fi-nek) azért hagynám el, mivel olyan szabadjára engedte a szerző a gondolatait a tudomány terén is, hogy már ezt is fikciónak nevezem. Tehát új műfajba soroltam a regényt: fiction-fiction, röviden fi-fi, vagy fi2.
Ezzel nem szándékoztam a szerző és ezzel művének érdemeit vitatni, mivel a regény igenis használható. Használható, mert olvastatja magát, sohasem egyértelmű, így elgondolkodtat és képes az olvasás idejére elfeledtetni az olvasóval, hogy ő nem egy történet része, hanem a szobái falán kívüli válsággal teli világ hús vér szereplője.
A regény nagyon látványos, szövevényes és olyan világba kalauzol el bennünket, ahonnan kis földünk halvány emlékek kuszaságává zsugorodik és többé nem akarunk visszatérni.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2011
Fordító: Gálla Nóra

Reklámok

2012/01/25 - Posted by | Agave Kiadó | , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: