Byblos's books

Just another WordPress.com site

A Frolix-8 küldötte

Mai “mese” vagy pusztán fikció?

Más kor, más stílus, más emberek és mégis mennyi hasonlóság van az elképzelt jövő, a jelen és a régmúlt között.

P. K. Dick: A Frolix-8 küldötte

 Agave Kiadó

Semmitmondó cím…

Ha nem lennék PKD függő még csak rá se néztem volna a könyvesbolt polcán. Azt gondoltam volna – Egy ismeretlen író, jellegtelen című könyve -, csak egy okot mondj, miért olvassam el.

De szerencsére függő vagyok és elolvastam a könyvet. J

Szerintem nem is lényeges, hogy kicsoda a Frolix-8 küldötte. Bárki lehetett vagy lehetne, aki képes reményt adni és felemelni a népet a fásultság, reményvesztettség, elnyomás, a hatalmasoktól való félelem talajáról. Lehetne akár „V” is, aki a film szerint (V, mint Vérbosszú) véghez viszi a fenti cselekedetet. De ő, vagy inkább az, a megtestesült világszellem semmit sem ért volna, ha nem Thors Provoni kíséretében jön a földre.

A „szokatlan” és egyben „új” lázadó, ki egymagában testesíti meg a földet uraló két elit különleges tulajdonságait.

Egy kis elit a „nép nevében” eljárva azt tesz, amit jónak lát. Felsőbbrendűnek tekintik magukat és hazugságokkal, elnyomással, diktatórikus eszközökkel szándékosan alacsony szinten tartják a többség életszínvonalát, míg ők bármit megengedhetnek maguknak.

Remélem, senki nem von párhuzamot napjaink történéseivel.

A folyamatokat egy „régi” – ezek mi vagyunk, átlagemberek – Nick Appleton gumihornyoló munkás szemével mutatja be Dick. Ő testesíti meg az abszolút közembert, aki ellenpontja Willis Gram elit vezetőnek. Kapcsolatuk furcsa pontja Charley, a 16 éves lány, akibe mindketten beleszeretnek. Mindkettőjükre pozitívan hat a lány lénye, mellyel a státuszuknak megfelelő döntéseket hozzák meg. Míg Gram a hatalom és felsőbbrendűség megtartásáért küzd, addig Nick pont az ellenkező oldalra áll.

Dick már a mű elején sem hagy kétséget a felől, hogy kettejük közül ki került a győztes oldalra, de a győzelem mibenléte homályba burkolózik a végsőkig.

Vitába szállnék a könyv elején idézett PT véleményével e könyv kapcsán, mert ebben a könyvben PKD nem gyárt hipotéziseket. Nem merészkedik sehová. Egyszerűen kifejezi, hogy hová tart a világ. Kísérteties, hogy képes volt megjósolni – bár jelenleg eltúlozva -, hogy hová érkezett az emberiség, és merre tart a jövőben. Felmerült bennem, hogy nem kellett neki vizionálnia, vagy a jövőről alkotni hipotéziseket, egyszerűen csak tökéletes éleslátásáról tett tanúbizonyságot és arról, hogy a rendszer már az ő korában is úgy működött, mint most, csak valamivel burkoltabb formában. Ő csak ennek a folyamatnak egy lehetséges végpontját tárja elénk.

Hát mit mondjak elég szörnyű látvány…

És hogy miért alakulnak ki ezek a helyzetek, állapotok? Mert ilyenek vagyunk, Mi emberek. És hogy lássuk, nincs új a nap alatt olvassuk el az Én Claudius, és a Claudius az Isten című műveket. Más kor, más stílus, más emberek és mégis mennyi hasonlóság van az elképzelt jövő, a jelen és a régmúlt között.

Nagyon remélem, hogy a mi kis világunkat is hamarosan meglátogatja a Frolix-8 küldötte. Épp itt az ideje.

Az Agave-tól elvárt kiváló minőségű a könyv mind külsejét, mind olvashatóságát tekintve.

Hibát talán, ha egyet találtam a szövegben. Ez lehet azért is, mert a mű PKD-tól szokatlanul könnyedén olvasható. Nem terhelt meg szokásos Istenről, létről, pszichés problémákról szóló elmélkedéseivel, de elgondolkodtatott.

Csak ajánlani tudom.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2012

Reklámok

2012/04/06 - Posted by | Agave Kiadó | , ,

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: