Byblos's books

Just another WordPress.com site

… lófaszt, én az illemtanár vagyok!

maga itt a tánctanárMérő László számomra minden könyve alkalmával egy gondolati frissességet biztosító író. Személyisége, stílusa, közvetlensége, tudományossága, sokrétűsége elképesztő. Keress egy csendes zugot, fogd meg a könyvet, egy pohár jóféle bort és láss neki. Meglátod, érdemes.

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Tericum Kiadó

Bemegy a kliens a tánciskolába, és  megszólít egy jól öltözött úriembert:

– Maga itt a tánctanár? 

– Lófaszt, én az illemtanár vagyok.

Azért szeretem Mérő László írásait, mert egy, jellemzően a szokásostól eltérő gondolkodásmódot villant meg.
A “Maga itt a tánctanár?” című könyve rövid, korábban újságban megjelent írásait gyűjti össze, mintegy betekintést adva a Mérő-féle gondolatiságba is.

Az írások a maguk mivoltában olvasva is élvezetesek: hol társadalomtudományi, hol politikai, hol teljesen hétköznapi jellegűek. Teljesen mindegy, hogy egyetért az olvasó a kifejtett állásponttal vagy sem. Nem ez a lényeg (számomra). Ám  mindegyik írásában van valami, ami más, mint ami a téma kapcsán eszébe jutna az embernek. Ez pedig az, ahogyan Mérő a különböző helyzeteket, témákat látja. … és ami sokszor más, mint amit ama bizonyos józan paraszti mondatna az emberrel. (Talán nem véletlen, hogy Mérőt olvasva gyakorta eszembe jut egy másik kedvencem, a gondolkodás csapdáiról szóló Irracionalitás című könyv.)

Talán a matematikus gondolatiságát, talán a pszichológiát mélységeiben értő szakember gondolkodásmódját tapasztalhatjuk meg az írásokon keresztül, talán mindkettőt. Talán egyiket sem, hanem “szimplán” a zsenialitás, Mérő zsenialitása mutatkozik meg.

Mérő László azon szerzők közé tartoznak nálam, akiket csakis lassan, elgondolkodva, gondolkodóba esve, hosszasan ízlelgetve a leírtakat tudok és akarok olvasni.

Akárhogyan is, Mérőt olvasva számomra a legnagyobb élmény az a hatás, amellyel a gondolkodást, a látásmódot képes formálni. Nem erőszakkal, hanem finoman, nemesen, s csak annál, aki maga is szeretne elsajátítani másféle látásmódot.

Ez a könyv kiváló Mérő-fanoknak – nem fognak csalódni.
… és kiváló azoknak, akik szeretnének megismerkedni Mérővel, a könyveivel. Itt kis egységekben szerezhetik meg a benyomást, s van lehetőségük eldönteni, hogy bejövős vagy sem.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Tericum
Kiadás éve: 2005

Reklámok

2014/05/01 - Posted by | Tericum

Még nincs hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: