Byblos's books

Just another WordPress.com site

A Démoncsászár fejvadászai

Mágia, asztrálsíkok, lélek, varázslás, parakinetikus(?) és egyéb nem szokványos mentális képességek. Aki nem számít, az meghalt. A démoncsászár udvarában ez mindennapos dolog.

Dave Howard: A Démoncsászár fejvadászai [Brett Shaw küldetés]

Tuan Kiadó

Sokat töprengtem, hogy elolvassam-e a könyvet. Már a címe is megrémített. Démoncsászár? A tudományos fantasztikum meddig terjed ki? Ez a név számomra egyáltalán nem mutat tudományos dolgokat, inkább a fantasztikumot. Olvasás közben kellett rájönnöm, hogy olyan témával foglalkozik a könyv, mely számomra nem tartozik a tudományok körébe. Mágia, asztrálsíkok, lélek, varázslás, parakinetikus(?) és egyéb nem szokványos mentális képességek jellemzik a könyvet.

Cselekményleírást tartalmaz!

Belecsapva a lecsóba, illetve a könyvbe belekezdve kissé erőltetettnek tűnt számomra a környezet, az emberek, és minden egyéb részletes leírása. Többször (mindig, ha szóba került) kihangsúlyozásra került IV. von Anstetten császár berillium-achát trónja, mintha ez lenne a legfontosabb dolog a könyvben. De nem az. Sokkal inkább, hogy kik azok a megairák. A faj, ahova a császár és két lánya, az emberi Caroline-Blindamoor és az ördögi Gwandolyn tartoznak.

A császár mindennek az ura. Nincs a galaxisban több száz fényévre egyetlen egy bolygó sem, aminek népe ne hódolna be neki. Mindenki őt szolgálja és mindenki fél tőle és attól a mérhetetlen tudástól, és megmagyarázhatatlan képességtől, amit birtokol. Egyébként nem tűnik vérszomjasnak, egyáltalán nem ellenszenves figura. Feleslegesen nem használja erejét. Olyan, aki tudását és képességeit a rendszer szolgálatába állította és egyensúlyra törekszik, hogy birodalma működjön. De azért nem ajnározom túl a fickót, mert nem a legszentebb „ember”.

Sajnos a kisebbik lánya, Gwandolyn, aki apja nyomdokain lépdel, a tudást és az erőt már korántsem olyan békésen használja, mint apja. Torz lelkének örömet okoz a fájdalom, a kínzás. Ez és a féltékenység okozza majdnem a saját vesztét is.

Történt ugyanis, hogy a császári praetoriánusok (feketecsuklyás testőrség) két tagja egy tiltott bolygón elvégzendő küldetés közben olyan bajba keveredik, aminek megoldására a császár még a feketecsuklyások további beavatkozását sem meri megkockáztatni. A titkos fegyverükkel (mely nem evilági) probléma adódott és egyik katonája lelke foglyul esett a csuklya használata közben. (Megj: maga a csuklya a fegyver ). Senki nem tudja, hogy nem a fegyver romlott el, hanem egy hozzáértő és a császárhoz közelálló személy okozta a katona vesztét.

Ekkor lép színre az SLA két fejvadásza, akik a legjobbak és a császár nem fog könnyet hullatni utánuk, ha a küldetés közben bajuk esik. Ők ketten indulnak a két császári testőr megmentésére.

Több lehetőségük is van a megoldásra, pl. elpusztul mindenki a bolygóval együtt. A bolygó marad, lakosok és ők pusztulnak. Bolygó marad, ők megmenekülnek, testőrök, lakosok és a maradék pusztul. Tovább nem is ecsetelem. Ez eddig felsoroltak nem tetszettek nekik, mivel mindig a tökéletes megoldásra törekednek. Most arra jutottak, hogy a csuklya fogságában lévő katonát, a mágust, akit a katonáknak kellett elfogniuk elviszik a császár színe elé. A császár egy kézmozdulattal meg tudja oldani a problémát. No azért nem ennyire egyszerű a helyzet, mert rengeteg problémával kell szembenézniük, köztük azzal is, aki a katonának ártani akart. De végül megoldják a helyzetet.

Mindenki, aki számított nyugodtan hajthatta álomra fejét, aki nem számított az meghalt. Ha szerencséje volt, akkor csak úgy meghalt, ha nem volt, akkor szenvedett előtte. De hát a démoncsászár udvarában ez mindennapos dolog.

Végezetül melegen ajánlom a stílus rajongóinak. A könyv nagy része nekem is tetszett. Az első bekezdésben írtak miatt voltak helyek, ahol túlzottan zavaró volt a könyv, de összességében még így is inkább a tetszett csoportban sorolom. Nem fogom törni magam, hogy előző és további hasonló könyveit megszerezzem a szerzőnek, de ha épp a kezembe kerül, nyugodt szívvel neki fogok látni azzal a biztos tudatban, hogy rosszat nem kapok.

A könyv fülszövege, a Molyos értékelés, egyéb olvasói véleményekkel és idézetekkel itt olvasható.

Kiadó: Tuan Kiadó
Kiadás éve: 2011

2011/10/11 - Posted by | Tuan Kiadó

Még nincs hozzászólás.

Hozzászólás